Przygotowanie tego deseru jest dobrym rozwiązaniem na nudny deszczowy dzień, można przy nim wykazać się dużą wyobraźnią, a na końcu cieszyć się jego smakiem. Zdecydowanie coś dla cierpliwych.
SKŁADNIKI:
Ciemna masa dekoracyjna:
- 90 g miękkiego masła
- 90 g cukru pudru
- 90 g mąki
- 1 białko
- 1 łyżka kakao
- 170 g mąki pszennej (typ 550)
- 220 g cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka cukry waniliowego
- żółty barwnik spożywczy
- pomarańczowy barwnik spożywczy
- 500 g twarogu waniliowego
- 180 g Klasycznej Gorzkiej czekolady Goplana
- 70 g Oryginalnej Mlecznej czekolady Goplana
- dżem truskawkowy z kawałkami owoców
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynam od ciemnej masy dekoracyjnej, ucieram masło z cukrem pudrem na tzw. "puch", dodaje białko nie przerywając miksowania, a na koniec przesianą mąkę oraz kakao.
Z powstałej masy w rzędach tworzę obrazeki na papierze do pieczenia. W moim przypadku inspiracja był zachód słońca na Sawannie.
Na początku narysowałam szkic jaki chce uzyskać na kartce i podłożyłam pod papier do pieczenia, następnie ciemną masa za pomocą pędzelka i wykałaczki stworzyłam obrazek. Papier umieszczam na dużej blaszce do pieczenia.
Zdobienie odstawiam do schłodzenia.
Przechodzę do przygotowania biszkoptu, białka ubijam z cukrem na sztywna pianę*.
Następnie dodaję żółtka, przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz wodę i lekko mieszam za pośrednictwem drewnianej łyżki.
Dzielę powstała masę na pół, jedną połowę zabarwiam żółtym barwnikiem, a drugą pomarańczowym.
Biszkopt nakładam na przygotowane wzorki tak aby żółty kolor tworzył słońce, a pomarańczowy rozproszone promienie słoneczne. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 12-15 minut. Można sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy wiadomo już można wyciągać.
Gorący biszkopt wykładam wierzchem na deskę do pieczenia przykrytą papierem. następnie kroje biszkopt z wzorkami na paski i wkładam do pierścieni cukierniczych, ja takich nie posiadam, więc pocięłam butelkę po wodzie. Pozostawiam tak do wystygnięcia.
Do nadzienia roztapiam w kąpieli wodnej połamaną na kawałki czekoladę, po czym mieszam ją z twarożkiem waniliowym. Do wystudzonych zrolowanych kawałków biszkoptów na dno za pomocą szprycy wykładam nadzienie czekoladowo-twarogowe tak do 1/3 wysokości, następnie wykładam warstwę dżemu i przykrywam nadzieniem tworząc rozetkę.
Gorący biszkopt wykładam wierzchem na deskę do pieczenia przykrytą papierem. następnie kroje biszkopt z wzorkami na paski i wkładam do pierścieni cukierniczych, ja takich nie posiadam, więc pocięłam butelkę po wodzie. Pozostawiam tak do wystygnięcia.
Do nadzienia roztapiam w kąpieli wodnej połamaną na kawałki czekoladę, po czym mieszam ją z twarożkiem waniliowym. Do wystudzonych zrolowanych kawałków biszkoptów na dno za pomocą szprycy wykładam nadzienie czekoladowo-twarogowe tak do 1/3 wysokości, następnie wykładam warstwę dżemu i przykrywam nadzieniem tworząc rozetkę.
*pamiętajmy aby cukier dodawać pod koniec ubijania

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz