środa, 3 czerwca 2015

Apple Pie

Dużo nie muszę pisać, każdy lubi jabłecznik! W takim wydaniu jest najlepszy i moim zdaniem najlepiej się prezentuje na stole. Polecam. 

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2 - 3 łyżki ziemnej wody
Nadzienie:
  • 1,2 - 1,5 kg obranych jabłek (pokrojonych w ósemki)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy
PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli lekko rozcierając wlewaj zimną wodę. Ciasto zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Przygotuj foremkę na tartę, jeżeli jest taka potrzeba to wysmaruj ją masłem i poprósz mąką.

Nadzienie:
Jabłka włóż do garnka z grubym dnem i polej łyżką wody. Przykryj i duś przez 5 minut co jakiś czas potrząsając garnkiem aby nie przywarły. Po 5 minutach dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon (ja zazwyczaj daje cynamonu więcej, ponieważ bardzo go lubię). Ciasto podziel na dwie nierówne części - 2/3 i 1/3 objętości. Większą porcję rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy na tartę. Posyp migdałami i wyłóż jabłka. Rozwałkuj resztę cista, na jego środku wytnij 4 łezki skierowane ostrym zakończeniem do środka (jak na zdjęciu). Tą porcją ciasta przykryj jabłka. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp górę cukrem trzcinowym. Piecz 30 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz